8 considerente despre asigurarile RCA bine de cunoscut

Iata cateva informatii deosebit de utile despre asigurarile RCA pe care orice conducator auto ar trebui sa le stie.

Stim cu totii ca RCA-ul este un document obligatoriu, de care nu putem scapa, de aceea, conformandu-ne, il achizitionam. Si totusi, este bine sa ai idee ce iti poate rezolva aceasta polita auto in cazul unui accident.

Orice posesor de autovehicul trebuie sa aiba la indemana asigurarea de raspundere civila auto.

RCA-ul este o asigurare care acopera doar daunele produse tertilor, intr-un accident produs din vina celui asigurat.

Desi este o asigurare obligatorie, soferii nu cunosc foarte multe informatii despre aceasta polita: nici nu se foloseste, nici cum se poate cumpara.

Iata cateva informatii de interes despre RCA, bine de stiut de orice sofer:

  1. Nu orice vehicul este asigurat, pentru a fi asigurat, autoturismul tau trebuie sa respecte niste conditii esentiale, in speta sa fie inmatricular ori intr-un proces de inmatriculare, sa fie in proprietatea celui ce incheie asigurarea si sa aiba toate actele necesare la zi si in regula.
  2. RCA-ul este o asigurare obligatorie, impusa de statul roman pentru orice autovehicul.
  3. Odata cu incheierea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, vei primi si o polita Carte Verde (de culoare alba din acest an) ce poate fi folosita in strainatate.
  4. Cu aceasta asigurare soferul pagubit va fi despagubit, chiar daca este vorba de daune foarte mari, ori cand soferul are probleme mari (poate sa-i lipseasca permisul ori poate sa fi incalcat legislatia rutiera).
  5. In cazul in care sunt implicate in accident masinile aceluiasi proprietar, nu se acorda despagubiri prin polita RCA.
  6. Limita de despagubire pentru RCA este cel mult un milion euro pentru pagube materiale si cel mult 5 milioane euro pentru cele corporale.
  7. Daca pierzi polita, asiguratorul poate sa-ti emita un duplicat, dar acest lucru necesita publicarea seriei si numarului politiei intr-o publicatie (ziar) cu circulatie nationala, si de asmenea, sa intocmeasca o cerere pentru emiterea duplicatului.
  8. Daca iti vinzi autoturismul ori il radiezi, poti sa primii banii inapoi pe prima de asigurare RCA. Aceasta regula nu se aplica masinilor cumparate in leasing.

Fii atent atunci cand inchei o polita de asigurare auto RCA pentru ca ea are la baza multe informatii. Nu semna contractul pana nu aflii aceste informatii in totalitatea lor, pentru a nu avea surprize ulterioare.

Pentru mai multe informatii consulta lista asiguratorilor autorizati RCA.

Cand ai nevoie de asigurare de raspundere auto?

Tot timpul trebuie sa ai la tine aceasta asigurare. Ea trebuie sa fie oricand la indemana. Acest tip de asigurare acopera doar daune tertilor intr-un eventual accident.

Se poate acorda despagubire daca in accident sunt implicate masinile aceluiasi proprietar?

Raspunsul este unul singur: NU!

Orice vehicul poate fi asigurat?

Nu! Pentru a putea fi asigurat, un vehicul trebuie sa: fie inmatriculat, sa se gaseasca in proprietatea cuiva si sa aiba toate actele la zi.

rca-ieftin.ro%20

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies