Asigurare cu sau fara decontare directa pentru politele RCA

Daca vrei sa fii despagubit la un accident de propriul asigurator, trebuie sa contractati o polita cu decontare directa

Atunci cand incheiati un contract RCA, puteti sa alegeti decontarea direct, lucru ce inseamna ca veti fi despagubit in caz de accident de catre propriul asigurator.

Legea 132 din 2017, adica legea RCA-ului a introdus aceasta notiune de decontarea directa, achizitie optionala pentru asigurat.

Conditiile decontarii directe

  • pentru a se putea aplica decontarea directa, trebuie sa se indeplineasca niste conditii: accidentele sa se produca pe teritoriul Romaniei, vechiculele implicate sa fie inmatriculate in Romania, prejudiciile sa fie doar asupra vehiculelor, ambele vehicule sa fi luat parte la accident, sunt excluse vatamarile corporale de la prejudicii.
  • prin incheierea decontarii directe la polita RCA, creste tariful asigurarii RCA, tarifele fiind calculate distinct fara de polita RCA initiala.
  • fiecare societate de asigurari isi stabileste tariful pentru decontarea directa, in functie de criteriile fiecareia in parte. Acesta poate varia intre 20 si 400 de lei.
  • cand comanzi o polita RCA, ai posibilitatea sa achiztionezi impreuna cu decontarea directa.
  • daca ai incheiat deja o polita de asigurari RCA nu se mai poate achizitiona ulterior decontarea directa. Decontarea directa se poate cumpara doar in momentul in care se achiztioneaza polita RCA.
  • asigurarea RCA plateste daunele tertelor personale carora tu le-ai provocat un accident, nu TIE. In acest caz, decontarea directa face ca pagubitul sa fie despagubit de propriul asigurator si sa nu astepte despagubirile de la cel care a provocat accidentul.

In 2018 decontarea directa s-a extins, astfel incat soferii poti sa-ti repare si propria masina folosind asigurarea RCA, daca atunci cand au achizitionat polita RCA au achiztionat-o impreuna cu decontarea directa.

Un numar tot mai mare de client apeleaza la decontarea directa atunci cand incheie o polita RCA. Anul trecut, peste 130.000 de persoane cumparase si o decontare directa atunci cand au achiztionat asigurarea RCA.

Unul dintre asiguratorii de top din Romania (Allianz Tiriaz), ofera pentru clauza decontarii directe garantia calitatii serviciilor, cu conditia ca aceasta sa indeplineasca cumulativ conditiile decontarii directe enuntate de noi anterior.

Multi dintre soferi spun ca este mult mai avantajoasa polita RCA cu decontare directa. Insa, spun ei ca este important la ce firma te asiguri.

Dupa parerile multora dintre cei ce au incheiat o polita RCA cu decontare directa, se pare ca acest serviciu chiar merita, iar societatile de asigurari sunt mult mai receptive atunci cand aud ca este vorba despre o decontare directa.

Unii dintre soferi spun ca daca ai CASCO decontarea directa nu prea mai este de ajutor. Ei spun ca polita CASCO nu are atatea exceptii ca si decontarea directa.

rca-ieftin.ro%20

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies