Asigurari de sanatate 2018
Ce e noua in piata asigurarilor de sanatate in 2018?
Se pare ca in 2018 vom avea o multime de schimbari in ceea ce priveste evolutia asigurarilor de sanatate obligatorii.
Plecand de la persoanele care nu au niciun venit si trebuie sa plateasca 2.280 de lei pe an pentru a fi asigurari, vor mai exista si alte ‘surprize’ mai putin placute pentru persoanele defavorizate.
Astfel, persoanele fizice care nu obtin nicio forma de venit taxabil, vor plati lunar suma de 190 de lei pentru a fi asigurari in sistemul public de sanatate. Codul Fiscal 2018 mai prevede si o alta optiune de asigurare, si anume, plata sume de 1.330 de lei atunci cand ai nevoie de serviciile medicale decontate de Casa de Asigurari.
Cum s-a ajuns la suma asta? S-a luat in calcul salariul minim brut de 1.900 de lei, la care s-a aplicat cota de 10%. Rezulta astfel suma de 190 de lei aferenta asigurarii de sanatate lunara. Aceasta suma trebuie platita pentru o perioada de 12 luni consecutive, incenand din luna in care ai depus declaratia la ANAF.
Exista categorii de persoane care sunt asigurate automat, dar care beneficiaza de servicii medicale gratuite in sistemul public de sanatate. Astfel, avem in aceasta categorie: copiii in varsta de pana la 18 ani, tinerii de pana la 26 de ani daca acestia vin din sistemul de protectie a copilului, sotul, sotia si parintii fara venituri care se afla in intretinerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, femeile insarcinate si lauzele, pensionarii, persoanele aflate in concediu medical pentru incapacitatea temporara de munca, somerii, persoanele aflate in concecniu de acomorare in urma adoptarii unui copil, persoanele fizice ce beneficiaza de ajutor social, condamnatii din inchisori si cei arestati, personalul monahal al cultelor recunoscute, perdoanele cetateni romani ori victime ale traficului de persoane, etc.
Aceste persoane care sunt asigurate automat in sistemul de asigurari de sannatate, scutite de la plata CASS au depasit ca numar 5 milioane. Se pare ca de la 1 ianuarie 2018 nimeni nu va mai plati asigurari de sanatate pentru acesti oameni. Acest sistem gratuit va fi sustinut la randu-i de 6,8 milioane de asigurari.
Dintre cei 5 milioane de romani asigurari automat, majoritatea sunt pensionarii, cu peste 4 milioane. Pe locul doi sunt cei asigurari printr-o terta persoana, iar pe locul trei sunt persoanele aflate in concediu de crestere a copilului.
Codul fiscal prevede pentru anul 2018 o cota aferenta asigurarilor de sanatate de 10%, spre deosebire de anul 2017 cand cota aferenta a fost de 5,5%.
Persoanele ce obtin venituri din activitati independente, in speta PFA-urile si alte categorii de contribuabil ce obtin astfel de venituri, vor plati asigurari de sanatate precum si contributii la pensii la nivelul salariului minim pe economie – adica la nivelul lui 1.900 de lei, cat reprezinta salariul minim brut pe economie.
Pentru persoanele ce aleg sa plateasca CAS si CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, suma totala pe care o vor plati incepand din acest an, va fi de 665 de lei, dintre care 190 de lei CASS (ontributia la asigurarea de sanatate) si respectiv 475 de lei (contributia la pensii).
Este adevarat ca deocamdata avem o incertitudine pe celebra declaratie 600, insa, nu credem ca se vor efectua mari schimbari in privinta contributiilor pentru anul 2018.
Plata asigurarilor de sanatate si contributia la sistemul de pensii este obligatorie pentru persoane ce au obtinut venituri din activitati independente la un nivem echivalent cu salariul minim brut pe tara. Daca ai obtinut venituri pe anul precedent mai mici decat valoarea salariului minim pe economie puteti alege totusi sa platiti CAS. Adica, in caz ca nu ai depasit valoarea salariului minim in anul precedent, este optional daca platiti CAS.