Ce e nou in piata asigurarilor de sanatate in 2019?

Se pare ca din 2019 cei cu venituri mici ori fara venituri vor plati mai mult pentru asigurarea de sanatate

Pentru ca de la 1 ianuarie 2019 a crescut salariul minim pe economie, o sa creasca si costul asigurarii de sanatate, avand in vedere legarea asigurarii de salariul minim.

Astfel, pentru ca asigurarea de sanatate reprezinta un procent de 10% din sase salarii minime brute, crescand salariul minim, o sa creasca automat si asigurarea.

Odata cu cresterea salariului minim vor fi generate cresteri pentru toate cotele aferente acestuia. Printre ele, CASS-ul pentru persoanele cu venituri mici ori fara venituri dar care vor sa plateasca benevol contributia la asigurari de sanatate.

Deci, daca nu ai venituri ori ai venituri foarte mici, poti sa fi asigurat in sistemul national al asigurarilor de sanatate daca platesti un procent de 10% din echivalentul a sase salarii minime brute pe economie.

Si pentru ca de la 1 ianuarie 2019 vom avea trei salarii minime brute pe economie (unul pentru persoanele cu studii superioare care activeaza in domeniu, altul pentru lucratorii in constructii si altul pentru restul persoanelor).

Daca anterior se platea 1.140 de lei, care reprezinta acel procent de 10% din cele sase salarii minime pe economie, din 2019, vor fi platiti 1.248 de lei.

Ca sa fii asigurat timp de 12 luni, trebuie sa-ti depui declaratia unica aferenta impozitului pe venit si contributiilor sociale pe care persoanele fizice le datoreaza.

Asigurarea de sanatate intra in viguare in momentul in care contribuabilul depune declaratia, in acord cu legislatia.

Pentru persoanele care au depus declaratia unica in anul 2018, asigurarea de sanatate (CASS-ul) va fi valabil pana in martie 2019.

Prin intermediul declaratiei unice, incepand din 2018 s-a introdus sistemul de autoimpunere.

Declaratia unica de impunere integreaza venituri de genul: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri realizate in strainatate, dividende, dobanzi, pensii, etc.

Pe final de an 2018 un OUG adoptat de guvern stipuleaza ca persoanele fizice ce realizeaza venituri pentru care datoreaza ori alege sa plateasca contrivutia de asigurari dociale de sanatate o sa aiba calitate de asigurat pentru anul fiscal ce urmeaza si vor benefizica de drepturile ce decurg din aceasta pana la data la care expira termenul de depunere al declaratiei.

faragrija.ro

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies