Rolul asigurarilor de viata alipite creditelor
Este utila o astfel de asigurare atasata unui credit sau nu? Te poate proteja cu adevarat de un eveniment neprevazut?
Mai toate creditele oferite in ultima vreme de banci, indeosebi cele acordate pe perioade lungi de timp au si o asigurare de viata inclusa.
Asigurarile de viata atasate creditelor bancare sunt in general optionale, dar sunt si unele guri care spun ca ele ar fi cam obligatorii pe ici pe colo. Nu o zicem oi, ci cei de la ASF au constatat-o in trecut. Bine, e posibil ca lucrurile sa nu mai sta chiar asa azi, pentru ca s-au iscat multe discutii pe aceasta tema. Adica, s-ar putea ca optionalul azi sa fie chiar optional, nu aparent.
Tot cei de la ASF au gasit si multe nereguli in trecut cu astfel de asigurari, unele greu de compatut, pentru ca in definitiv clientii semnasera un contract unde se specifica negru pe alb diverse aspecte. Fireste ca toata lumea recomanda atentie in semnarea contractelor de asigurari de sanatate atasate credteirlor, dar e destul de dificil pentru un om nefamiliarizat cu astfel de contracte sa inteleaga unele exprimari care pot induce in eroare.
Cei ce contracteaza azi un credit, fie el ipotecar, cu garantii mobile ori de nevoi personale sunt intampinati la acordare si de asigurarea de viata atasata creditului.
Eu va spun de la inceput ca o astfel de asigurare nu are de ce sa strice. In primul rand, gandeste-te ca ti s-ar putea intampla ceva in timpul derularii contractului de credit si s-ar putea sa lasi impovarata familia cu creditul contractat.
Sa zicem ca ai ales un produs financiar potrivit tie, ca ti-a fost aprobat, ca urmeaza sa semnezi contractul. Si, te trezesti brusc ca iti apare in fata asigurarea de viata. Nu respinge din start aceasta optiune. Cel mai bine este sa cantaresti lucrurile inainte. Pentru ca, din fericire, costul unei astfel de asigurari nu este mare si ea poate cantari la timpul ei enorm.
Este un cost suplimentar, asta trebuie sa intelegi. Sunt si cazuri in care asigurarea de viata este oferita ca produs gratuit din patea bancii care a incheiat diverse contracte cu partenerii sai asiguratori.
Da, e posibil sa nu ti se intampla nimic pe perioada derularii creditului si atunci, s-ar putea sa gasesti inutila o astfel de asigurare dupa ce ai platit atatia ani.
Dar, daca ti se intampla ceva si ajungi in situatia de a nu-ti mai putea achita ratele? Nu trebuie sa pornesti din start cu ideea unui vesnic alarmist, dar rationali putem fi.
Daca suferi un accident, daca te imbolnavesti si intri in incapacitate de munca, ori poate chiar treci in nefiinta? Sunt lucruri omenesti si oricat ar fi de neplacut trebuie sa le luam in calcul.
Asigurarile de viata vin de regula cu doua ramuri acoperite, si anume partea in care ajungi in incapacitate de munca si partea cu decesul.
In cazul in care se intampla unul dintre evenimentele amintite, banca nu va cauta disperata supravietuitorii (in speta familia) pentru recuperarea banilor, ci va face apel la polita de asigurare pentru stingerea datoriilor.
Acest happy hand cu ghilimelele de rigoare (pentru ca presupunem o situatie nefasta pana la urma) poate fi unul responsabil pentru tine si urmasii tai.
Ideea e ca tu poti prevedea niste lucruri posibil a se intampla. Daca nu se intampla, cu atat mai bine pentru tine.
Apoi, sa stii ca o asigurare de viata atasata unui credit nu costa atat de mult. In primul rand pentru ca institutiile financiare – creditorii tai, au de regula parteneriate cu firmele de asigurari si incheie de regula in avantajul clientilor aceste polite. Spre exemplu, tu n-ai putea sa achizitionezi separata o asigurare de viata la pretul pe care ti-l ofera banca creditoare. Principalul motiv pentru care este atat de ieftina asigurarea alipita creditului este acela ca acestea sunt asigurari de grup intermediate de banca.
Asadar, nu e chiar de ici de colo sa alegi intre a incheia o astfel de asigurare sau nu. Cel mai bine este sa fi protejat tu si cei dragi, pentru ca asta este lucrul cel mai important.