Vorbim despre asigurarile de viata
Tu stii ce este aceea o asigurare de viata? Iata cateva informatii utile in acest sens.
Ce inseamna asigurarea de viata?
O asigurare de viata este o cale de a-l proteja pe cel ce o incheie, precum si familia acestuia din punct de vedere financiar, in situatiile in care apar unele riscuri caracteristice.
Cand inchei o polita de asigurare de viata te gandesti ca in acest mod iti asiguri familia, lasand in urma ta nu o impovarare financiara, ci o stabilitate financiara, astfel incat cei dragi sa nu sufere.
Politele de asigurare ofera in acest caz protectie pentru o serie de situatii imprevizibile ce risca sa apara: imbolnavire, spitalizare, invaliditate, somaj, interventii chirurgicale, deces.
O asigurare de viata are in componenta sa si o posibila parte importanta de economisire, cum ar fi de exemplu o renta la pensionare ori asigurarea unei sume de bani dupa o perioada de timp prestabilita.
Cat costa o astfel de polita? Costul se achita lunar, printr-o suma numita generic prima de asigurare. Aceasta poate fi colectata si lunar, trimestrial, semestrial ori anual, depinde de contractul incheiat.
Cine participa la contractul unei asigurari de viata?
- asiguratorul in speta firma de asigurare, cea care va achita suma de bani la intamplarea evenimentrului pentru care s-a incheiat asigurarea.
- asiguratul – persoana careia i se asigura viata si care face de altfel obiectul contractului de asigurat
- contractantul asigurarii – acea persoana care incheie efectiv contractul de asigurare si se obliga sa plateasca prima de asigurare. De regula asiguratul si cel care incheie contractul de asigurare este una si aceeasi persoana.
- beneficiarul asigurarii – este acea persoana ori persoane care vor beneficia de sume asigurare, dpa produserea evenimentului asigurat.
Printre cei mai cunoscuti asiguratori de la noi pe partea de asigurari de viata amintim aici ING – asigurarea de viata ING Vita Protect, Generali asigurari (clasic, practic ori majorat), MetropolitanLife, Groupama, etc.
Cine poate avea nevoie de o astfel de polita?
Orice persoana responsabila poate sa aiba nevoie de o asigurare de viata, mai ales daca se gaseste in una din situatiile:
- nu are o familie si nici alt sprijin financiar
- are un partener de viata, un sot ori o sotie
- are un copil si vrea sa-i asigure viitorul
- este unic intretinator de familie
- are un contract bancar in derulare cu credite pe termen lung si doreste sa-si puna familia la adapost in caz ca se intampla ceva cu el, astfel incat familia sa poate continua plata ratelor
- vrea sa economiseasca, dar sa si fie protejat totodata
- vrea sa-si suplimenteze veniturile cand ajunge la varsta senectutei, si vrea si o asigurare de viata, in special in cazul in care n-a mai fost eligibil pentru pilonii 2 ori 3.
Ce avantaje iti poate oferi o asigurare de viata?
- te protejeaza financiar pe tine si familia ta
- te protejeaza financiar in plus, daca adaugi diverse clauze politei
- suma asigurata iti este garantata
- este o cale eficienta de economisire a unei sume de bani, alegandu-te pe deasupra si cu o protectie suplimentar in caz de ceva
- te disciplineaza si organizeaza din punct de vedere financiar
- iti ofera siguranta financiara pentru tine si familia ta.
Ce riscuri acopera asigurarea de viata?
- exista asigurari de deces, iar aici intervin mai multe aspecte, putandu-se extinde sfera de acoperire a politei printr-o asigurare suplimentara. Spre exemplu poti sa te asiguri pentru cazuri specifice, de felul: accident auto, invaliditate, riscul unei interventii chirurgicale, imbolnavire grava etc.
- asigurare de supravietuire
- asigurare mixta de viata
- asigurare de viata de tp renta pentru studii asigurate copiilor
In acest caz, asigurarea de viata de tip renta, poate sa-i ofera copilului o suma de bani la o anumita varsta, cu permisiunea de a-i cheltuiei pentru studii ori pentru alt scop dorit de acesta.